Σιδηρόδρομος - ΕΛΚΟΜ
(+30) 24210 78432
Κασσαβέτη 86, 38221, Βόλος, Ελλάδα
info@elkom.gr

Σιδηρόδρομος

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ-–-ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ-FTGS-photo-site

Αυτοματισμοί Σιδηροδρόμων. Κυκλώματα FTGS.

Η ΕΛΚΟΜ δραστηριοποιείται στους αυτοματισμούς σιδηροδρόμων, αναλαμβάνοντας τη ρύθμιση και θέση σε λειτουργία των κυκλωμάτων ανίχνευσης παρουσίας συρμού στη γραμμή FTGS. Πρόκειται για το σύστημα ανίχνευσης ελεύθερης γραμμής της SIEMENS, που χρησιμοποιείται από το 1970 στα αστικά σιδηροδρομικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, για την ανίχνευση της ελεύθερης γραμμής, το σιδηροδρομικό δίκτυο διαιρείται σε τμήματα μήκους έως 200m. Τα τμήματα διαρρέονται από εναλλασσόμενα ρεύματα διαφορετικών συχνοτήτων, τα οποία συγκεντρώνονται στο κέντρο ελέγχου. Η ανίχνευση των κατειλημμένων τμημάτων γίνεται μέσω του βραχυκυκλώματος που προκαλούν οι άξονες των συρμών.

Στόχος της ρύθμισης και θέσης σε λειτουργία των συγκεκριμένων συστημάτων είναι η διασφάλιση και πιστοποίηση της ορθής λειτουργίας τους. Τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής:

 • Ρύθμιση τάσης εξόδου FTGS, φίλτρου δέκτη, πτώσης τάσης και στις 2 κατευθύνσεις
 • Μέτρηση των τάσεων παρεμβολής
 • Πιστοποίηση ορθής λειτουργίας κάθε τμήματος με προσομοίωση συρμού
 • Παράδοση του τμήματος στην κυκλοφορία
 • Παράδοση φύλλου μετρήσεων, υπογεγραμμένη από τον επιβλέποντα μηχανικό, όπου περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση του κυκλώματος κάθε τμήματος
 • Οι μηχανικοί της εταιρίας μας, που εργάζονται ως επιβλέποντες σε τέτοιου είδους εργασίες, έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό σεμινάριο των ΓερμανικώνΣιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) πάνω στα χαρακτηριστικά και τη ρύθμιση κυκλωμάτων FTGS.

Η εταιρία μας έχει ρυθμίσει το σύνολο των κυκλωμάτων FTGS (254 κυκλώματα) του Ηλεκτρικού Σιδηρόδρομου Αθήνας-Πειραιά (ΗΣΑΠ), στην αναβάθμιση της γραμμής που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2011.

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΗΣΑΠ ΑΘΗΝΑ (2009-2011)

Τον Ιούνιο του 2009 η κοινοπραξία Άκτωρ-Μοχλός μας ανέθεσε τη ρύθμιση των κυκλωμάτων σηματοδότησης των γραμμών του ΗΣΑΠ, στα πλαίσια του έργου «Ανακαίνιση υποδομής-επιδομής στο δίκτυο και ενίσχυση της σήραγγας από Ομόνοια ως Μοναστηράκι». Τα 24 χιλιόμετρα της γραμμής υποδιαιρούνται σε 254 κυκλώματα σηματοδότησης FTGS, τα οποία στέλνουν στα 4 κέντρα ελέγχου σήματα σχετικά με τα σημεία στα οποία η γραμμή είναι κατειλημμένη. FTGS ονομάζεται το σύστημα ανίχνευσης ελεύθερης γραμμής της Siemens, που χρησιμοποιείται από το 1970 σε όλο τον κόσμο.
Η παράδοση του έργου ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2011 και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου της διαδρομής μεταξύ Κηφισιάς-Πειραιά κατά 25%, ενώ η ταχύτητα των συρμών μπορεί να φτάνει τα 80χλμ/ώρα.

Η συμμετοχή μας στο έργο περιελάμβανε:

 • Ρύθμιση 254 κυκλωμάτων FTGS, βάσει των προτύπων των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της γραμμής
 • Έλεγχο ορθής λειτουργίας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σηματοδότησης
 • Πιστοποίηση ορθής λειτουργίας των κυκλωμάτων (με προσομοίωση συρμού)
 • Παράδοση των τμημάτων προς χρήση

ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΗΣΑΠ ΑΘΗΝΑ 2009 2011 4

ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΗΣΑΠ ΑΘΗΝΑ 2009 2011 3

ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΗΣΑΠ ΑΘΗΝΑ 2009 2011 2

ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΗΣΑΠ ΑΘΗΝΑ 2009 2011

 

Αναβάθμιση Δικτύου Επικοινωνίας Όλων των Υποσταθμών του Μετρό της Αθήνας.

 

Το έργο αυτό, που αναλάβαμε ως υπεργολάβοι του κύριου εργολάβου που είναι η ALSTOM Transport SA, αφορά στην αναβάθμιση όλου του δικτύου επικοινωνίας των Υποσταθμών του Μετρό της Αθήνας, που είναι 76 συνολικά, με το Κέντρο Ελέγχου του Συντάγματος και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου επέκτασης της γραμμής 3 Χαϊδάρι-Πειραιά.

Ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2017.

 

Γιατί να επιλέξετε την ΕΛΚΟΜ

1. Μια από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες Τεχνικές Εταιρείες στην Ελλάδα
2. Με Πιστοποιήσεις Υψηλής Ποιότητας Υπηρεσιών.
3. Με σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες σε Ελλάδα και Εξωτερικό. 4. Με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας.

Τεχνική
Υποστήριξη

Ξέρουμε να δίνουμε λύσεις και να είμαστε δίπλα στους πελάτες μας παρέχοντας τους καθοδήγηση και πλήρη τεχνική υποστήριξη στα συστήματα που υλοποιούμε 24/7.
Με τα συμβόλαια συντήρησης που παρέχουμε μπορείτε να στηριχτείτε πάνω μας Onsite (στο πεδίο) και Remote (Real-Time) Yποστήριξη.

Ακεραιότητα & Αξιοπιστία

Στην ΕΛΚΟΜ, αναγνωρίζουμε ότι η εμπιστοσύνη, η ακεραιότητα και η αξιοπιστία είναι οι στυλοβάτες που υποστηρίζουν κάθε σχέση που χτίζουμε – από την πρώτη επαφή με έναν πελάτη και σε κάθε βήμα της συνεργασία μας. Οι πελάτες μας, μας επιλέγουν γιατί γνωρίζουν ότι στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους με αξιοπιστία και δέσμευση. Μέσα από τη διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα και την καινοτομία, με την πολυετή εμπειρία και την εμπεριστατωμένη γνώση μας ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα εκπληρώνοντας κάθε τους επιχειρησιακό τους στόχο.

Εγγύηση
Ποιότητας

Αξιοπιστία &
Ασφάλεια

Επαγγελματισμός & Αποτελεσματικότητα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ?

Συμπληρώστε την παρακάτω Φόρμα Ενδιαφέροντος και ένας εκπρόσωπος μας θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας.

  1 +
  Completed Cases
  1 +
  Happy Customers
  1 +
  Expert Members

  CALL US

  (+30) 24210 78432