Τηλεποπτεία και τηλέλεγχος σταθμών ΑΠΕ παραγωγής του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ - ΕΛΚΟΜ
(+30) 24210 78432
Κασσαβέτη 86, 38221, Βόλος, Ελλάδα
info@elkom.gr

Blog Details

Τηλεποπτεία και τηλέλεγχος σταθμών ΑΠΕ παραγωγής του Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ

1. Τι είναι η τηλεποπτεία και ο τηλέλεγχος;

Η τηλεποπτεία είναι η απομακρυσμένη εποπτεία σε πραγματικό χρόνο βασικών χαρακτηριστικών ενός σταθμού παραγωγής που ενδιαφέρουν τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου δηλ. τον ΔΕΔΔΗΕ, άλλα και άλλους φορείς της αγοράς, όπως είναι οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (Φο.Σ.Ε.) των παραγωγών. 
Ο τηλέλεγχος είναι η απομακρυσμένη επέμβαση στη λειτουργία ενός σταθμού με σκοπό να προσαρμοστεί η λειτουργία του, σύμφωνα με κάποια εντολή-στόχο. 
Στην περίπτωση των σταθμών ΑΠΕ η συνήθης προσαρμογή αφορά στον περιορισμό της μέγιστης ενεργού ισχύος εξόδου του σταθμού σε μια συγκεκριμένη τιμή («setpoint ενεργού ισχύος»).

2. Ποιους αφορά η τηλεποπτεία και ο τηλέλεγχος;

Η υποχρέωση εγκατάστασης συστημάτων για τηλεποπτεία και τηλέλεγχο αφορά κατ’ αρχήν σταθμούς ανεξάρτητων παραγωγών με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας και εγκατεστημένη ισχύ άνω των 400 kW, που συνδέονται στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο, κάθε τεχνολογίας παραγωγής και ανεξαρτήτως ημερομηνίας ηλέκτρισης.
Για τους σταθμούς αυτοκαταναλωτών, η τηλεποπτεία και ο τηλέλεγχος θα πραγματοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο.

3. Είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση του εξοπλισμού;

Η εγκατάσταση εξοπλισμού για τηλεποπτεία και τηλέλεγχο σε σταθμούς παραγωγής με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 400 kW είναι υποχρεωτική από τον Ν.5106/2024. Συγκεκριμένα τα άρθρα 111 και 118 του νόμου, περιγράφουν την υποχρέωση, θέτουν προθεσμίες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού και προβλέπουν κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του παραγωγού.

4. Ποιες οι προθεσμίες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού;

Οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 400 kW και έως και 1000 kW, υποχρεούνται να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό εντός έξι (6) μηνών από τη γνωστοποίηση των απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή μέχρι τις 13/12/2024. Οι σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 1000 kW, υποχρεούνται να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του ν.5106/2024, δηλαδή μέχρι τις 31/10/2024.

Η ΕΛΚΟΜ έχει μελετήσει την οδηγία του ΔΕΔΔΗΕ για την εφαρμογή των Άρθρων 111 και 118 του ν. 5106/2024 (ΦΕΚ 63/Α/01.05.2024), όσον αφορά τους κατόχους σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του Διασυνδεδεμένου Δικτύου με αποζημίωση ηλεκτρικής ενέργειας και εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400kW και είναι σε θέση να υλοποιήσει την απαραίτητη επικοινωνία μεταξύ του Διαχειριστή και των ενδιαφερόμενων κάτοχων των ανωτέρω σταθμών.
Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, αναλαμβάνει πλήρως την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού καθώς και τη θέση σε λειτουργία του συστήματος διασύνδεσης με τους αρμόδιους φορείς ΔΕΔΔΗΕ κ.α. όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του ΔΕΔΔΗΕ, για πλήρη συμμόρφωση του παραγωγού με την υποχρέωση εγκατάστασης και ορθής λειτουργίας του απαραίτητου εξοπλισμού.